بهترین نرمافزار بازیابی اطلاعات هارد + حقایق ریکاوری اطلاعات
شاید در نگاه اول عنوان متن ساده به نظر بیاد یا حتی گیج کننده، اما سوال اصلی این است که چرا نیاز داریم تا روشهای بازیابی اطلاعات را یاد بگیریم؟ آیا تا حالا شده اطلاعات لپتاپ، هارددیسک، کامپیوتر، فلش یا هر دستگاه ذخیرهسازی را ار دست بدهید؟ به طور بسیار واضحی جواب بله است. قرار گرفتن در چنین شرایطی اصلا خوشایند نیست به این دلیل که اطلاعات اساسی و ارزشمند خود مانند فیلم، عکس، اسناد و مدارک و … را از دست دادهایم. قطعا هر کسی که با اطلاعات و دادهها (Data) سروکار داشته باشد با چنین شرایطی روبرو شده است پس بهتر است تبر خود را تیز کنیم و آماده باشیم.
با از دست دادن اطلاعات اولین چیزی که قطعا به ذهن ما خطور میکند بازیابی اطلاعات است ولی همیشه موفق به ریکاوری اطلاعات نمیشویم. اینجاست که موضوع بکاپ مطرح میشود و اهمیت آن دوچندان میشود. تفاوتی نمیکند که اطلاعات شخصی است یا مربوط به یک سازمان بزرگ، در هر صورت اطلاعات ارزشمند است و باید از آن محافظت شود. قبل از معرفی بهترین نرمافزار بازیابی اطلاعات بیائید با یکسری از واقعیتها آشنا شویم. اگر حوصله ندارید روی دکمه زیر کلیک کنید.
واقعیتهای بازیابی اطلاعات
اگر از اطلاعات خود محافظت نکرده باشید، ممکن است دچار خسارت مالی یا شغلی جبران ناپذیری شوید. پس حتما این مطلب را تا انتها مطالعه کنید تا واقعیتهایی در مورد ریکاوری اطلاعات و اینکه چرا سیاستهای بازیابی اطلاعات برای هر شرکت و هر شخصی ضروری و واجب است.
واقعیتهای مهم درباره ریکاوری اطلاعات
- معمولا 50 درصد از بیزینسها برنامهای برای ریکاوری و بازیابی اطلاعات خود ندارند و به همین علت دچار ورشکستگی یا متحمل هزینه زیاد میشود.
- 60 درصد از سازمانها برنامهای برای مقابله با حملات سایبری ندارند و برای محافظت از اطلاعات خود آمادگی ندارند.
- بسیاری از مردم به دلیل هزینه بالای بازیابی اطلاعاتف قادر نیستند اطلاعات از دست رفته را ریکاوری کنند.
- 80 درصد از سازمانها هرگز بکاپی که تهیه کردهاند را تست نمیکنند و در مواقع بحران با شکست روبرو میشوند.
- اکثر افراد نمیدانند در زمان از دست دادن اطلاعات باید چه اقدامی انجام دهند و اولین گامها را نمیشناسند.
به دلیل ارزشمند شدن اطلاعات سهم بازار جهانی بازیابی اطلاعات طبق آمار تا سال 2022 تا 4 میلیارد دلار افزایش خواهد داشت که این اتفاق رخ داده و قطعا فراتر هم خواهد رفت. این نشان میدهد که چقدر ریکاوری اطلاعات و تعریف سیاست و داشتن یک برنامه برای آن ضروری شده است.
دلایل از دست رفتن اطلاعات چیست؟
موارد بسیار زیادی وجود دارد که باعث از بین رفتن اطلاعات میشود ولی ما در این مطلب سعی میکنیم به 6 مورد مهم و پرتکرار بپردازیم.
1- بلایای طبیعی
بلایای طبیعی اجتنابناپذیر هستند. در هر نقطه از دنیا که باشید یکسری از بلایای طبیعی در کمین شما هستند. بلایایی مانند سیل، آتشسوزی، قطعی برق، طوفان، زمین لرزه و … این بلایا میتوانند صدمات جبران ناپذیری به همراه داشته باشند. طبق آمار جهانی حدود 20 درصد از سازمانها در چنین بحرانی بودهاند. پس داشتن یک برنامه و سیاست بازیابی اطلاعات میتواند کمک زیادی به شما کند تا دوباره سرپا شوید.
2- خرابی سختافزارها
تمامی اطلاعات در دستگاههای ذخیرهساز ذخیره میشوند و توسط کامپیوترها مدیریت میشوند و این سختافزارها طول عمر مفید و مشخصی دارند و ممکن است به هر دلیلی خراب شوند. گاهی یک نوسان کوچک برق یا قطع ناگهانی برق، باعث از بین رفتن هارددیسک یا یک قطعه الکترونیکی میشود و در کمترین حالت مقداری از اطلاعات را از دست میدهید (البته اگر UPS نداشته باشید). پس برای محافظت بیشتر از اطلاعات به فضاهای ابری هم نیازمند هستید. بهترین روش این است که اطلاعات باارزش و حساس خود را در سه نوع رسانه متفاوت بکاپ بگیرید و در دو نقطه متفاوت از لحاظ جغرافیایی نگهداری کنید.
3- خطاهای انسانی
خطاهای انسانی در هز زمینه انسان در آن دخالت داشته باشد ممکن است رخ دهد و این شخص میتواند یک کارمند ساده، یک فرد متخصص و یا یک کارفرما باشد. (انسان ممکن الخطاست) گاهی ممکن است یک شخص فراموش کند که اطلاعات را ذخیره کند یا به صورت تصادفی آن را حذف میکند و حتی ممکن است مدیران بدون هماهنگی برق را قطع کنند و باعث از بین رفتن اطلاعات شوند. برای مقابله با چنین مشکلاتی باید به صورت مرتب از اطلاعات بکاپ و نسخه پشتیبان تهیه شود.
4- حملات سایبری
هر روز خبرهایی از حملات سایبری در سرتاسر جهان میشنویم و این حملات ممکن است روزی برای سازمان شما اتفاق بیفتد، قبول دارم که مقابله با حملات سایبری بسیار دشوار است اما باید در کمترین حالت از اطلاعات خود محافظت کنیم. گاهی نصب یک نرمافزار رایگان و یا کرک شده درب ورود هکرها به سازمان یا کامپیوتر شخصی شماست. یکی از دوستان خوبم به نام مهندس نصیری یک جمله معروف داره که جا داره اینجا عنوان کنم: هیچکس عاشق چشم و ابروی شما نیست که نرمافزار رایگان و کرک شده در اختیار شما قرار دهد پس مراقب باشید.
5- آپدیت و وصلههای امنیتی مشکلدار
بروزرسانی و آپدیت سیستمعاملها یکی از ضروریترین اقدامات برای محافظت سیستمعاملها از باگهای شناسایی شده است. اما گاهی همین آپدیتها بنابردلیلی یک سیستمعامل را دچار مشکل میکند و باعث میشود که سیستم بوت نشود. اگر شما در حال ارائه یک سرویس به مشتریان خود باشید، موقتا یا دابه صورت دائمی سرویس شما از دسترس خارج میشود و باعث میشود که دچار خسارت شوید. پس توجه به این نکته ضروری است که بازیابی اطلاعات و داشتن برنامهریزی برای بازیابی اطلاعات یکی از ضروریترین سیاستهاست.
6- مشکلات اتاق سرور
اکثر سازمانها اطلاعات خود را روی سرورها و دستگاههای ذخیرهساز متصل به سرورها نگهداری میکنند. اگر شرایط محیطی خوبی برای اتاق سرور ایجاد نشده باشد و طبق استاندارد طراحی نشده باشد ممکن است گرمای بیش ازحد، نشتی آب و … باعث از بین رفتن اتاق سرور و تمام متعلقات درون آن شود. هر چند برای مقابله با این روشها هم راهکارهای بسیار زیادی اندیشیده شده است اما باید به آن عمل شود.
داشتن یک برنامه و سیاست برای بازیابی اطلاعات میتواند در صرفهجویی در هزینه و زمان به شما کمک کند. در نظر گرفتن شرایط ریکاوری اطلاعات میتواند اعتماد به برند شما را در بازار دوچندان کند و اطمینان خاطر ایجاد میشود که اطلاعات شما از بین نمیرود. برای هر فرد یا سازمان مهم است که آموزش ببیند که چطوری اطلاعات خود را بازیابی کند. در این زمینه به آموزش بازیابی اطلاعات حذف شده مراجعه کنید.
آموزش بازیابی اطلاعات حذف شده
فرمت شدن هارددیسک، فلش و پارتیشن، حذف شدن اطلاعات توسط بدافزاها، آسیب فیزیکی به دستگاههای ذخیرهساز و … میتواند باعث از دست رفتن اطلاعات ارزشمند ما شود و بازیابی فایلهای پاک شده برای ما بسیار مهم و حیاتی است. در این دوره با چندین نرمافزار بازیابی کار خواهیم کرد و همچنین متدهای بازیابی اطلاعت را به صورت کامل یاد خواهیم گرفت.
راههای جلوگیری از حذف شدن اطلاعات
باری اینکه اطلاعات حساس و باارزش شما از دست نرود و به عبارتی حذف نشود سه راهکار وجود دارد. 1- بکاپ 2- بکاپ 3-بکاپ سعی کنید همیشه از اطلاعات حساس خود بکاپ بگیرید. میتوانید از نرمافزارهایی مانند Veeam استفاده کنید که علاوه بر بکاپ اطلاعات را رمزنگاری میکند که آسیبی به اطلاعات نرسد و همچنین قابلیت Incremental Backup را هم دارد تا هر دفعه از تمامی اطلاعات بکاپ نگیرد و فقط از تغییرات بکاپ بگیرد.
از قابلیتهای ویندوز میتوانید استفاده کنید و File History را تنظیم و راهاندازی کنید تا به صورت خودکار از اطلاعات شما بکاپ بگیرد. اگر حوصله هیچکدام از این روشها را ندارید حداقل یک کپی از اطلاعات را روی هارد اکسترنال یا فلش قرار دهید و در یکجای امن نگهداری کنید. اگر اطلاعات شما حجم زیادی ندارد میتوانید از فضاهای ابری مانند One Drive و Google Drive استفاده کنید تا همیشه و در همهجا اطلاعاتتان در دسترس باشد. تمامی این مفاهیم و راهکارها در دوره بازیابی اطلاعات حذف شده آموزش داده شده است.
برای جلوگیری از حذف شدن نرمافزارها هم میتوانید از قابلیت System Restore ویندوز کمک بگیرید و آن را روی پارتیشن موردنظر فعال کنید. این قابلیت علاوه بر محافظت از برنامهها و نرمافزارها از تنظیمات ویندوز هم بکاپ میگیرد و به عبارتی دکمه غلط کردم 🙂 برای شما ایجاد میکند.
فعالسازی تکنولوژی SMART
S.M.A.R.T یک سیستم مانیتورینگ است که به صورت پیشفرض روی هارددیسک (HDD)ها و SSDهای کامپیوترها قرار دارد و مخفف عبارت Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology است و برای راحتی به صورت SMART هم نوشته میشود. این مکانیزم به صورت پیوسته پردازشهای هارددرایو را نظارت و مانیتور میکند و وظیفه پیشبینی خرابی هارددیسک را برعهده دارد. به محض تشخیص یک خرابی احتمالی به کاربر هشدار میدهد تا قبل از، از بین رفتن اطلاعات اقدامی انجام دهد.
ناگفته نماند که نرمافزار Disk Drill که برای بازیابی اطلاعات استفاده میشود این قابلیت را دارد و با آن ادغام میشود تا بتواند بهتر بازیابی کند. از طریق دستور زیر از صحت کارکرد SMART مطلع شوید. پاسخ دستور باید OK باشد.
wmic diskdrive get status
چطوری بازیابی اطلاعات حذف شده انجام دهیم؟
اگر دستگاههای ذخیرهساز اطلاعات مانند هارددیسک و فلش دچار آسیب فیزیکی نشده باشد و یا Full Format نشده باشد، میتوانید بازیابی اطلاعات را خودتان انجام دهید اما باید بسیار دقت کنید. اول از همه باید بررسی کنیم که آیا واقعا اطلاعات ما حذف شدند یا خیر؟ سپس دنبال نرمافزارهای بازیابی اطلاعات باشیم. بهعنوان مثال گاهی یک هارددیسک به صورت مرتب ارور صفحه آبی یا Blue Screen میدهد و با راهکارهای موجود مشکل شما برطرف نمیشود.
اولین فکری که به ذهن شما میرسد این است که آن را به دست تعمیرکار بسپارید اما میتوانید با یک ترفند ساده بررسی کنید که آیا هارددیسک مشکل دارد یا خیر؟ به تعبیر دیگر آیا هارددیسک من سالمه؟ بسیار از راهکارها در دوره آموزش بازیابی اطلاعات حذف شده و مطالب سایت موجود است که سعی کردیم به آن مطالب لینک دهیم.
مشخصات یک نرمافزار ریکاوری اطلاعات خوب
یک نرمافزار خوب باید چند ویژگی را داشته باشد تا بتوانید به آن اطمینان کنید. در این قسمت به چند شاخصه اصلی میپردازیم اما ممکن است ملاک شما چیز دیگری باشد.
⚙️ کارایی و تطبیقپذیری: یکی از مشکلات این نرمافزارها پشتیانی نکردن از پسوندهای متفاوت است. یک نرمافزار بازیابی اطلاعات خوب باید طیف گستردهای از پسوندها و فرمتها را پشتیبانی کند تا بتوانید با خیال راحت بازیابی عکس، ویدئو، اسناد اداری و … را انجام دهیم. یکی دیگر از مشکلات این نرمافزارها پشتیبانی نکردن از Removable Deviceهاست که شامل فلش، هارد اکسترنال و .. میشود. پس به این نکات دقت کنید.
⌛ سرعت بازیابی: یک نرمافزار بازیابی خوب باید سرعت اسکن مناسبی داشته باشد. زمان چیزی است که این روزها هر کسی به اندازه کافی ندارد و سرعت یکی از مهمترین شاخصههاست و حتما در فرآیند بازیابی این موارد را تست کنید، هر چند به قدرت سختافزار شما هم بستگی دارد.
? پیش نمایش فایلها: قبل از بازیابی اطلاعات باید بتوانیم پیشنمایشی از آن را ببینیم و مطمئن شویم همان فایلی است که میخواهیم بازیابی کنیم. در واقع بدون بازیابی تمامی اطلاعات، فایلی که به دنبال آن هستیم را بیابیم و فقط آن را ریکاوری کنیم.
?♂️ کاربرپسند بودن: تمامی افرادی که قصد دارند بازیابی اطلاعات انجام دهند به اندازه کافی تحت فشار هستند و نیاز دارند که با یک محیط ساده و روان کار کنند و تمایلی به کار با محیطهای پیچیده و نامفهوم ندارند و در واقع حوصله ندارند پس نرمافرارهایی که محیط پیچیده با تکنولوژیهای بیاستفاده زیاد ارائه میشوند کاربرپسند نیستند.
آموزش بازیابی اطلاعات حذف شده
فرمت شدن هارددیسک، فلش و پارتیشن، حذف شدن اطلاعات توسط بدافزاها، آسیب فیزیکی به دستگاههای ذخیرهساز و … میتواند باعث از دست رفتن اطلاعات ارزشمند ما شود و بازیابی فایلهای پاک شده برای ما بسیار مهم و حیاتی است. در این دوره با چندین نرمافزار بازیابی کار خواهیم کرد و همچنین متدهای بازیابی اطلاعت را به صورت کامل یاد خواهیم گرفت.
بهترین نرمافزارهای بازیابی اطلاعات حذف شده
بستگی به شدت صدمه و عوامل دیگر دارد تا بتوانیم بهترین نرمافزار بازیابی اطلاعات را معرفی کنیم. اما طبق یک آمار و بررسی خودم نرمافزار Disk Drill و Recova یکی از بهترین نرمافزارهای ریکاوری اطلاعات است. اما باز هم باید بررسی کنید. در تصویر زیر نوع پلتفرم و سیستمعاملی که هر نرمافزار پشتیبانی میکند نیز مشخص شده است. نسخه رایگان نرمافزار Disk Drill را میتوانید از سایت اصلی دریافت کنید اما محدودیت بازیابی اطلاعات تا 500 مگابایت را دارد. نسخه Enterprise این نرمافزار 499 دلار قیمت دارد.
به طور مثال اگر اطلاعات شما Full Format شده باشد، بازیابی آن بسیار دشوارتر است و باید توسط سختافزارهای خاصی و در محیطهای خاصی بازیابی انجام شود و ممکن است شانس بازیابی اطلاعات بسیار پائین باشد. اگر مدت زمان زیادی از حذف اطلاعات گذشته باشد و اطلاعات جدیدی را روی پارتیشن، هارد یا فلش فرمت شده قرار بگیرد، باز ریکاوری اطلاعات دشوارتر میشود.
پارامتر | امتیاز از 10 |
کاربر پسند بودن | 9.5 |
کارایی و تطبیقپذیری | 9 |
پیشنمایش فایلها | 10 |
سرعت بازیابی | 8 |
قیمت | 10 (اینجا ایرانه 🙂 ) |
اگر خودمان نتوانستیم بازیابی کنیم چیکار کنیم؟
مراکز تخصصی بسیاری وجود دارد که به صورت کامل حافظههای ذخیرهسازی را جراحی میکنند و در محیطهایی عاری از هرگونه ذره این عمل صورت میگیرد. به صورت لایه لایه اطلاعات را بررسی میکنند و ریکاوری اطلاعات انجام میدهند، به این محیطهای تمیز و پاکیزه Clean Room میگویند و حتی افرادی که در این محیطها کار میکنند باید ماسک بزنند تا مبادا ذرات بزاق دهان روی اطلاعات ارزشمند شما بریزد و باعث صدمات بیشتری شود. برای اطلاعات بیشتر در مورد Clean Room اینجا کلیک کنید.
حرف آخر
امیدوارم متوجه اهمیت ریکاوری اطلاعات و بازیابی اطلاعات شده باشید و سیاست و برنامهریزی برای مواجهه با این بحران را داشته باشید. اگر آموزش ندیده باشید که چطوری بکاپ بگیرید؟ چطوری بازیابی اطلاعات انجام دهید؟ در مواقع بحران آماده نیستید. اما اگر راهحلها را بدانید، بدون استرس و با آمادگی میتوانید از راهکارها استفاده کنید.
منبع: بامادون | کپی و نشر مطلب با ذکر منبع و نام نویسنده بلامانع است.