راهنمای انتخاب بهترین آنتی ویروس برای کامپیوتر
قبلا در یک مطلب جداگانه در مورد بدافزار صحبت کردیم و یاد گرفتیم که بدافزار یک نرمافزار مخرب است که هدف آن تخریب سیستمهاست. برای جلوگیری از این بدافزارها سازمانها و شرکتهای مختلف در سرتاسر دنیا دستبهکار شدند و نرمافزارهایی تهیه کردند که مانع از آلوده شدن سیستمها به بدافزار شوند. رقابت بین این سازندهها برای فروش محصولات خودشان زیاد است و معمولا توسط وبسایت avtest ردهبندی و بررسی میشود. اما برای انتخاب بهترین آنتی ویروس برای کامپیوتر باید یکسری معیارها را در نظر بگیریم تا بتوانیم راحتتر انتخاب کنیم. در این مطلب تمامی معیارها برای انتخاب بهترین آنتی ویروس برای کامپیوتر را بررسی میکنیم.
آنتی ویروس چیست و چطوری کار میکند؟
آنتی ویروس یک نرمافزار است که برای محافظت از سیستمها در برابر بدافزارها طراحی شده است. آنتی ویروسها برندهای متفاوتی دارند و هزینه آن هم بسته به اینکه نسخه سازمانی تهیه کنیم یا خانگی، بسیار متفاوت است. آنتی ویروسها به دو روش متفاوت کار میکنند، یعنی از دو روش استفاده میکنند تا بدافزارها را شناسایی کنند. Signature Based Detection و Anomaly Based Detection.
در روش Signature Based Detection آنتی ویروس به پایگاه داده خودش مراجعه میکند و یکسری کدها در درون پایگاه داده خود دارند که اگر نرمافزاری مانند این کدها فعالیت کند، بدافزار تشخیص داده میشوند و از فعالیت آنها جلوگیری میشود. کدهای درون پایگاه داده آنتی ویروسها درون لابراتوارهای سازنده آنتی ویروس توسط برنامهنویسان بسیار ماهر بررسی و توسط آپدیت به آنتی ویروس اضافه میشوند. به این آپدیتهای امنیتی در ویندوز اصطلاحا Definition Update میگویند.
روش دوم Anomaly Based Detection است که در این روش آنتی ویروس رفتارشناسی میکند و بر اساس رفتار یک نرمافزار به بدافزار بودن آن پی میبرد. اگر آنتی ویروس تشخیص دهد که یک نرمافزار به صورت غیرعادی از منابع سیستم استفاده میکند، مثلا از RAM سیستم بار زیادی میکشد، به آن مشکوک میشوند و مانع از فعالیت آن میشود و این روش بسیار حرفهای است و از طریق متدهای مختلف آنتی ویروس این اقدام را تشخیص میدهد.
معیارهای انتخاب بهترین آنتی ویروس
برای انتخاب بهترین آنتی ویروس برای کامپیوتر باید یکسری معیارها را بررسی کنیم و اگر آنتی ویروسی این معیارها را داشته باشد میتوان به آن اعتماد کرد و آن را نصب و استفاده کرد.
✔ آنتی ویروس خوب باید لابراتوار تجزیه و تحلیل داشته باشد: یک آنتی ویروس خوب یک لابراتوار و آزمایشگاه تجزیه و تحلیل دارد و در آنجا به بررسی کدهای مخرب و نحوه شناسایی و جلوگیری از آنها میپردازند و به صورت مداوم آپدیت ارائه میکنند.
✔ آنتی ویروس خوب باید آپدیت آفلاین داشته باشد: یک آنتی ویروس خوب هم آپدیت آفلاین و هم آنلاین دارد. برخی از سازمانهای امنیتی که به اینترنت متصل نیستند باید برای آپدیت آنتی ویروسهای خودشان از روش آفلاین استفاده کنند، یعنی آپدیتها را دانلود و سپس در درون سازمان خود ایمپورت کنند.
✔ آنتی ویروس خوب باید دیسک نجات داشته باشد: یک آنتی ویروس خوب دیسک نجات یا Rescue Disk دارد. برخی از بدافزارها خیلی پیشرفته هستند و آنتی ویروس نمیتواند زمانی که سیستمعامل در حال کار کردن است آن بدافزارها را حذف کند. به همین علت اکثر آنتی ویروسهای معروف دنیا یک دیسک نجات دارند که یک سیستمعامل قابل بوت است که با استفاده از آن میتوان بدافزارها را بدون اجرای سیستمعامل اصلی پیدا و پاک کرد.
✔ آنتی ویروس خوب باید از ایران پشتیبانی کند: برای استفاده از یک آنتی ویروس خوب در ایران باید به این نکته توجه کنید تا برای آپدیتها دچار مشکل نشوید و ایران در گروه تحریم سازنده آنتی ویروس نباشد. البته راهکارهای دور زدن تحریمها هم وجود دارد.
✔ آنتی ویروس خوب باید سبک باشد: یک آنتی ویروس خوب باید سبک باشد تا هنگام اسکن سیستمعامل را زیاد درگیر نکند که نتوانیم به فعالیتهای روزمره رسیدگی کنیم. به همین علت اکثر آنتی ویروسها یم نسخه آزمایشی دارند که برای یکماه رایگان است و با نصب و استفاده آن متوجه این موضوع خواهیم شد.
✔ آنتی ویروس خوب بوت اسکن دارد: یک آنتی ویروس خوب توانایی اسکن در زمان بوت سیستمعامل را دارد و قبل از اجرا شدن برنامهها بوت میشود و از بوت سیستم در برابر آلوده شدن به بدافزار جلوگیری میکند. برای پی بردن به این موضوع باید بررسی کنید که آنتی ویروس در قسمت Startup سیستم عامل باشد.
✔ آنتی ویروس خوب باید نسخه تحت شبکه هم داشته باشد: یک آنتی ویروس خوب برای سازمانها و ارگانهای بزرگ که تعداد زیادی کامپیوتر دارند هم یک نسخه سازمانی ارائه میدهد که توسط این نسخه میتوان یک Agent از آنتی ویروس را روی تمامی کامپیوترهای شبکه نصب کرد و مدیریت یکپارچه خواهیم داشت.
✔ آنتی ویروس خوب باید سادگی کارکرد داشته باشد: یعنی کاربر به راحتی بتواند با آن ارتباط بگیرد و گزینههای لازم و ضروری را راحت پیدا کند و تنظیمات آن پیچیده نباشد و یک راهنمای جامع داشته باشد.
برای انتخاب بهترین آنتی ویروس برای کامپیوتر باید این نکات را مدنظر داشت. البته این گزینهها میتوانند بسته به آنتی ویروس کمتر یا بیشتر هم شود. در نهایت باید یک آنتیویروس باید گزینههای زیر هم داشته باشد.
✔ پشتیبانی از انواع اسکن مانند Quick، Full و اسکن سفارشی یا custom، محافظت لحظهای یا Real-time protection، محافظت در برابر بدافزار یا Ransomware Protection، قرنظینه یا Quarantine و Exclusion یا استثنا. البته موارد مهم دیگری هم هست که بسته به آنتی ویروس متفاوت است مثلا تاریخچه اسکن داشته باشد که بدانید در چه زمانی چه نوع اسکنی انجام شده و چه اقداماتی هم در نظر گرفته شده است.
با یک تیر چند نشان بزن!
آموزش ویروس کشی، آموزش مهندسی اجتماعی، آموزش دیسک نجات، آموزش آنتی ویروس و روش اصولی مقابله با بدافزارها همه و همه در یک پکیج
انتخاب بهترین آنتی ویروس برای کامپیوتر
برای انتخاب بهترین آنتی ویروس برای کامپیوتر باید معیارهای ذکر شده در بخش قبلی را بررسی کنید. البته وبسایتهایی مانند avtest هم میتوانند به شما کمک کنند تا از بین چندین آنتی ویروس معروف دنیا، آنتی ویروس موردنظر خود را انتخاب کنید. اگر وارد این وبسایت شوید چندین آنتی ویروس معروف دنیا را مشاهده خواهید کرد که بسته به سلیقه شما میتوانید از یکی از آنها استفاده کنید. اکثر تولید کنندگان آنتی ویروس نرمافزار شرکتهای دیگر را تخریب میکنند و برند خود را بهتر جلوه میدهند اما انتخاب بهترین آنتی ویروس برای کامپیوتر سلیقهای است.
برخی از آنتیویروسهای معرفی شده در سایت avtest که در تصویر زیر میبینید. این ردهبندی ممکن است بر اساس تبلیغات شکل گرفته باشد و به این معنی نیست که آخرین نرمافزار در لیست زیر بدترین است.
بهترین آنتی ویروس رایگان
اگر از ویندوز 10 و 11 استفاده میکنید، میتوانید با خیال راحت آنتی ویروس پیشفرض ویندوز یعنی Windows Security را تنظیم کنید و استفاده کنید. در چند سال اخیر آنتی ویروس پیشفرض ویندوز پیشرفت زیادی کرده است و میتوانید با خیال راحت از آن استفاده کنید. در ادامه همین آموزش روش فعال کردن آنتی ویروس پیشفرض ویندوز را یاد خواهیم گرفت.
اگر از ویندوز 7 استفاده میکنید از آنتی ویروسهای دیگر مانند Avast ، AVG ، Avira و یا 360 total Security میتوانید استفاده کنید به این علت که در ویندوز 7 آنتی ویروس پیشفرض ویندوز بسیاری از قابلیتها را ندارد و زیاد قابل اعتماد نیست. اما باید هر از چند گاهی این نرمافزارها را بررسی کرد تا در لیست تحریمها نباشیم امروز که این مطلب را نوشته شده است آنتی ویروسهای زیر قابل دانلود هستند.
هر چند در لیستی که از سایت Avtest مشاهده کردیم آنتی ویروسهای قوی و معروف دیگری هم وجود داشتند که به نظر برخی از دوستان بهترین آنتی ویروس برای کامپیوتر یا ویندوز است. اما به نکات گفته شده دقت کنید، برخی از این آنتی ویروسها ما را تحریم کرده است و اگر میتوانید تحریم را دور بزنید، میتوانید از آنها استفاده کنید.
تنظیم آنتی ویروس ویندوز
اگر مراحل و معیار انتخاب بهترین آنتی ویروس برای کامپیوتر را پشت سر گذاشتید و آنتی ویروس ویندوز یعنی Windows Security را انتخاب کردهاید، در این بخش نحوه تنظیم کلی آنتی ویروس ویندوز را با هم یاد میگیریم و تنظیمات کامل و حرفهای آنتی ویروس ویندوز را در دوره جامع ویروس کشی کامپیوتر بهصورت کامل توضیح دادهایم.
اگر آنتی ویروسی به جز آنتی ویروس ویندوز دارید، آنتی ویروس پیشفرض ویندوز خاموش میشود تا آن آنتی ویروس به درستی کار کند و اگر تا به حال برای آنتی ویروس ویندوز تنظیمی انجام ندادهاید، جای نگرانی نیست چون آنتی ویروس ویندوز به صورت پیشفرض روشن است و تنظیمات پیشفرضی را هم در نظر گرفته است که برای شروع بسیار مناسب است.
برای مشاهده Windows Security وارد تنظیمات ویندوز شوید. میتوانید با فشار دادن همزمان کلیدهای ترکیبی win + I وارد تنظیمات ویندوز شوید یا در بخش جستجوی ویندوز عبارت settings را تایپ کنید تا مانند تصویر زیر وارد تنظیمات ویندوز شوید.
پس از وارد شدن به تنظیمات ویندوز وارد بخش Update & security شوید.
سپس از پنجره سمت چپ گزینه windows security را انتخاب کنید.
سپس روی گزینه Open Windows Security کلیک کنید. یک پنجره جدید به نام Windows Security باز میشود که آنتی ویروس پیشفرض ویندوز اینجاست. سپس Virus & Threat Protection را انتخاب کنید.
سپس مانند تصویر زیر روی گزینه Manage Settings کلیک کنید تا وارد تنظیمات شوید.
در نهایت مانند تصویر زیر تمامی گزینهای مشخص شده را روشن بذارید.
مهمترین گزینه Real-time protection است که به فعالسازی آن به صورت لحظهای از سیستمعامل و فایلها و فولدرها محافظت میشود و به محض تشخیص بدافزار اقدامات لازم را انجام میدهد. برای انتخاب بهترین آنتی ویروس برای کامپیوتر حتما این گزینه را مدنظر داشته باشید. برای آپدیت آنتی ویروس ویندوز هم تنظیمات آپدیت ویندوز را به حالت پیشفرض برگردانید البته اگر تنظیماتی انجام دادهاید.
بهترین آنتی ویروس در ایران
به نظر من بهترین آنتی ویروس برای کاربران خانگی در ایران آنتی ویروس پیشفرض ویندوز 10 و ویندوز 11 یعنی Windows security است اما به دو شرط: یکی اینکه بدافزارها را بشناسیم و روشهای مقابله با آنها را بدانیم که در دوره جامع ویروس کشی کامپیوتر بررسی شده است. دوم اینکه به صورت مداوم آنتی ویروس و ویندوز را آپدیت کنید. البته این نظر بنده است و شما میتوانید از آنتی ویروسهای رایگان دیگر هم که در این مطلب گفته شد، استفاده کنید.
با یک تیر چند نشان بزن!
آموزش ویروس کشی، آموزش مهندسی اجتماعی، آموزش دیسک نجات، آموزش آنتی ویروس و روش اصولی مقابله با بدافزارها همه و همه در یک پکیج
مطلب مرتبط: بدافزار چیست و چگونه با آن مقابله کنیم؟
مطلب مرتبط: ویروس کامپیوتری چیست؟ انواع ویروس کدامند؟
مطلب مرتبط: تفاوت آنتی ویروس و فایروال چیست؟
بهترین آنتی ویروس رایگان برای اندروید
پس از اینکه بهترین آنتی ویروس برای کامپیوتر را انتخاب کردید، نوبت به این میرسد که برای موبایل خود هم یک آنتی ویروس در نظر بگیرید چرا که اندروید هم یک سیستمعامل است و قطعا میتواند به بدافزار و ویروس آلوده شود. البته اکثر برندهای گوشی موبایل مانند سامسونگ یک آنتی ویروس پیشفرض دارند که کافی است. سامسونگ با شرکت MacAfee شریک شده و یک آنتی ویروس پیشفرض روی موبایلهای خود نصب کرده است. ولی اگر زیاد با اینترنت سروکار دارید و دائم در حال تست اپلیکیشن و سایتهای مختلف هستید میتوانید یک آنتی ویروس دیگر هم روی گوشی خود نصب کنید و هیچ مشکلی هم ایجاد نخواهد شد.
بسیاری از آنتی ویروسهای معروف دنیا نسخه موبایلی هم دارند که یا کاملا رایگان هستند یا حداقل نسخه رایگان آنها برخی امکانات را دارند و برای تهیه نسخه کامل باید هزینه پرداخت کنید. در لیست زیر برخی از این آنتی ویرویها معرفی شده و لینک دانلود آن هم قرار داده شده که راحت از گوگل پلی دانلود کنید. این آنتی ویروسها روی موبایل تست نشدهاند و اگر یکی از آنها نصب نمیشود یا تحریم هستیم، بهتر است نسخه دیگری را تست کنید.
- آنتی ویروس بیت دفندر
- آنتی ویروس Avast
- آنتی ویروس مک آفی
- آنتی ویروس سوفوس
- آنتی ویروس اَویرا
- آنتی ویروس دکتر وب
- آنتی ویروس اِسِت (ESET)
- آنتی ویروس Malwarebytes
- آنتی ویروس کسپراسکی
- آنتی ویروس ترند میکرو
- آنتی ویروس Quick heal
اینها برخی از آنتی ویروسهای معروف موجود در گوگل پلی بود. برای دیدن آنتی ویروسهای بیشتر کافیه کلمه آنتی ویروس را در گوگل پلی جستجو کنید تا به نتایج بیشتری برسید. البته من این کار را هم انجام دادم و شما فقط روی دکمه زیر کلیک کنید تا وارد گوگل پلی شوید و انواع آنتی ویروس را مشاهده کنید.
حرف آخر
انتخاب بهترین آنتی ویروس برای کامپیوتر معیارهایی دارد و اگر یک آنتی ویروس معیارهای ذکر شده در این مطلب را داشت با خیال راحت از آن استفاده کنید. اگر سوالی در مورد انتخاب بهترین آنتی ویروس برای کامپیوتر داشتید در بخش نظرات بنویسید تا در اسرع وقت پاسخگو باشم.
منبع: بامادون | کپی و نشر مطلب با ذکر منبع و نام نویسنده باعث خوشحالی ماست.