در حال آماده‌سازی باند فرود برای شما هستیم...

60 تخفیف ویژه دوره آموزش جامع ویندوز

همین حالا اقدام کن

راهنمای خرید کامپیوتر و لپ‌تاپ به زبان ساده: راهنمای انتخاب CPU یا پردازنده

راهنمای خرید کامپیوتر و لپ‌تاپ به زبان ساده: انتخاب پردازنده یا CPU

این روزها که قیمت قطعات بسیار نجومی شده و هزینه‌ها سرسام‌آور شده، باید برای خرید یک لپ‌تاپ یا کیس کامپیوتر اطلاعات کافی داشته باشیم تا در هنگام خرید بهترین انتخاب را داشته باشیم. خرید کامپیوتر همیشه دغدغه‌های خاص خودش را دارد، از قیمت گرفته تا انتخاب قطعات و لوازم جانبی. از همه این‌ها که بگذریم برای رشته‌های مختلف پشنهادهای مختلفی ارائه می‌شود و فروشندگان حرف‌های قلمبه سُلنبه را بر زبان می‌آورند که اصلا متوجه نمی‌شویم یا کاملا متوجه نمی‌شویم.

پس قبل از خرید کامپیوتر یا خرید لپ‌تاپ بهتر است یک راهنمای جامع را مطالعه کنید تا از خرید خود رضایت داشته باشید و ناخواسته یک برند یا مشخصات به شما تحمیل نشود و با داشتن آگاهی اعتماد به نفس شما هم افزایش می‌یابد. با بامادون همراه باشید تا جامع‌ترین راهنمای خرید کامپیوتر و لپ‌تاپ را مطالعه کنیم. اولین گام و مهمترین آن انتخاب پردازنده یا CPU است که با هم راهنمای انتخاب CPU را پی می‌گیریم.

چرا باید لپ‌تاپ و کامپیوتر بخریم؟

حتما شما هم تا الان متوجه شدید که در عصر تکنولوژی به سر می‌بریم و آشنایی با کامپیوتر دیگر برتری نیست و یک الزام و پیش‌نیاز است. اگر حتی خانه‌دار هستید قطعا در آینده نزدیک فرزندان شما نیاز به لپ‌تاپ و کامپیوتر را حس خواهند کرد و قطعا برای آنها باید تمهیداتی بیندیشید. هم‌چنین امروزه تمامی مشاغل به سمت وب و آنلاین شدن کشیده شده‌اند و برای همگام شدن با آن‌ها نیاز به یک سیستم کامپیوتر خانگی حس می‌شود.

راهنمای خرید لپ‌تاپ و کامپیوتر
راهنمای انتخاب CPU یا پردازنده

سوای این‌که چه رشته و شغلی دارید، آشنایی با یک کامپیوتر الزام و اجبار است. الان هم که در دوران کرونا به سر می‌بریم قطعا باید یک سیستم خانگی و یا لپ‌تاپ داشته باشیم تا بتوانیم کارهای شرکت و خود را از راه دور مدیریت کنیم. برای آشنایی با این امور اول باید تجهیزات آن را داشته باشیم که برای خرید این تجهیزات باید راهنمای خرید کامپیوتر و یا لپ‌تاپ جامعی را مطالعه کنیم.

تصمیم بگیرید: لپ‌تاپ بخریم یا کامپیوتر شخصی خانگی یا PC

واقع‌بین باشیم و از کلاس گذاشتن و پُز دادن پرهیز کنیم: 🙂 اگر کار و شغل شما به شکلی هست که نیاز دارید تا کامپیوتر خود را حمل کنید و با خود به محل کار یا تحصیل ببرید، قطعا لپ‌تاپ باید بخرید و اگر در محل کار و یا تحصیل شما کامپیوتر برای شما مهیا شده، یک کیس خیلی تروتمیز بخرید و در منزل استفاده کنید. چرا کیس؟ چون قطعات استفاده شده در کیس‌ها مقاوم‌تر و می‌توان قطعات بیشتری مانند چند عدد هارددیسک و … استفاده کرد و دست شما برای انتخاب قطعات سخت‌افزاری مختلف باز است. برای مجازی‌سازی، گیمینک (بازی کردن) و امور گرافیکی بهتر است از کیس استفاده کنید که مناسب‌تر است.

💡 « مطالعه راهنمای خرید کامپیوتر باعث میشه بتونید راحت‌تر، بهتر، ایمن‌تر، بدون نیاز به یک متخصص و هوشمندانه‌تر در هر جای دنیا خرید کنید.»

کامپیوتر بدون کیس
All in one

البته نباید ناحق گفت که لپ‌تاپ قابل حمل (Portable) است و نسبت به کامپیوتر فضای کمتری اشغال می‌کند و ویژگی دیگر این است که لپ‌تاپ اگر باتری سالمی داشته باشد و شارژ شده باشد، بدون برق مستقیم تا 3 ساعت یا بیشتر قابل استفاده است ولی کامپیوتر همیشه نیاز به برق مستقیم دارد.

نکته دیگر این است که لپ‌تاپ‌ها نسبت به کامپیوترها گران‌تر هستند که بخاطر ویژگی‌هایی هست که دارد. من به شخصه لپ‌تاپ دارم ولی عاشق کامپیوتر هستم چون قدرت بیشتری نسبت به لپ‌تاپ دارد و راحت‌تر ارتقا پیدا می‌کند. البته این بدین معنی نیست که لپ‌تاپ‌ها ارتقا پیدا نمی‌کنند. قبل از خرید، به وب‌سایت برند موردنظرتان بروید و اطمینان حاصل کنید که مدلی که قصد خرید دارید قابل ارتقا است یا خیر؟ و تا چه حد؟

لپ‌تاپ به‌صورت پیش‌فرض نیازی به لوازم جانبی دارد ولی کامپیوتر نیاز به ماوس، کیبورد، اسپیکر و … دارد البته اگر از مدل‌های All in one استفاده کنید نیازی به اسپیکر و کیس ندارید ولی این مدل‌ها بیشتر زیبایی دارند تا کاربرد. بعد از اینکه تصمیم گرفتید لپ‌تاپ بخرید یا کامپیوتر، باید سراغ قطعات بریم تا آشنایی داشته باشیم. در این مطلب به صورت مختصر در مورد قطعات و ویژگی‌ها و امتیازات هر کدام نسبت به دیگری صحبت می‌کنیم که حوصله شما هم سر نرود و فقط ویژگی‌های کلیدی و حساس را عنوان می‌کنیم.

گام اول: انتخاب نوع و مدل پردازنده یا CPU

مقایسه پردازنده intel و AMD
راهنمای انتخاب CPU

دو شرکت AMD و Intel در تولید پردازنده رقیب یکدیگر هستند و تقریبا اینتل برنده این مسابقه بوده و با مقداری اختلاف در صدر قرار دارد و بازار را به دست گرفته است. از هر 20 لپ‌تاپ موجود در یک فروشگاه 15 عدد دارای پردازنده اینتل هستند به همین دلیل بیشتر در مورد اینتل صحبت می‌کنیم. شرکت اینتل دو خط تولید مجزا برای کاربران خانگی و سرور برای تولید CPU دارد که برای کاربران خانگی سری Pentium و برای سرورها و پردازش‌های سنگین سری Xeon را معرفی کرده است.

به لحاظ فراوانی و راحتی بخواهیم انتخاب کنیم نظر من استفاده از پردازنده اینتل است. پردازنده‌های AMD نسبت به اینتل ارزان‌تر هستند و اگر برای گیمینگ قصد استفاده و خرید دارید تجربه ثابت کرده است که AMD بهتر عمل می‌کند ولی دوست خوب من که چند سال فروشگاه لپ‌تاپ داشته “میگه که پردازنده AMD داغ میکنه“. البته پشنهاد من استفاده از Intel و استفاده از یک کارت گرافیک قوی در کنار آن است.

گام دوم: چه مدل CPU بخریم؟ Core i چند؟

انواع پردازنده اینتل
راهنمای انتخاب CPU

اینتل برای مشخص کردن قدرت پردازنده‌ها و تعداد هسته‌ها از واژه Core (کُور) در محصولاتش استفاده می‌کند که تا امروز 4 سری از آن وجود دارد Core i3، Core i5، Core i7 و Core i9 که جدیدترین و قدرتمند‌ترین پردازنده برای کاربران دسکتاپ است و نسل‌های متفاوتی از این CPUها وجود دارد که از نسل یک شروع می‌شود و تا نسل یازده ادامه دارد که هنوز وارد بازار نشده است و به تایگر لیک معروف است.

هر نسل نسبت به نسل قبلی برتری و ویژگی بهتری دارد پس هر چقدر نسل CPU بالاتر باشد قدرت پردازشی بیشتر، سرعت بهتر، معماری متفاوت‌تر و کوچکتر و برق مصرفی کمتر و … می‌شود. البته این از لحاظ غیرفنی است و اگر بخواهیم فنی صحبت کنیم باید وارد جزئیات شویم.

نسل‌های مختلف پردازنده(CPU)های اینتل
راهنمای انتخاب CPU

نسل را با Generation مشخص می‌کند و برای مثال نسل هفت را با 7th نشان می‌دهد. اولین عددی که در کنار CPU نوشته شده است مشخص کننده نسل آن است. به عنوان مثال 3750، عدد 3 نشان دهنده نسل سوم است. هر کدام از نسل‌ها یک اسم اختصاصی هم دارند که ممکن است آن‌ها را نیز بشنوید. مثلا به نسل شش اسکای لیک و به نسل هفت کیبی لیک هم می‌گویند. به نسل 10 کامت لیک یا آیس لیک می‌گویند. همان‌طور که در تصویر مشخص است تصویر اینتل برای هر نسل هم متفاوت است.

پردازنده‌های Core i3

پردازنده‌های Core i3 معمولا 2 هسته واقعی و دو هسته مجازی دارند و از تکنولوژی Hyper-Threading و Turbo Boost بهره نمی‌برند و البته اگر اشتباه نکنم از نسل هفت به بعد از تکنولوژی Hyper-Threading در Core i3ها هم استفاده می‌شود.

اما به طو ر خلاصه Hyper-Threading یعنی اینکه هر هسته فیزیکی از یک هسته مجازی بهره می‌برد و با هسته مجازی مانند یک هسته واقعی برخورد می‌شود و سیستم‌عامل می‌تواند پردازش‌های بیشتری را همزمان اجرا کند و Turbo boost یعنی اینکه زمانی که به فرکانس بالاتری برای اجرای سرویسی یا اپلیکیشنی نیاز باشد به صورت اتوماتیک سرعت فرکانس برای عملکرد بهتر افزایش می‌یابد.

بهترین روش برای مشخص شدن ویژگی‌های کلیدی یک CPU مراجعه به سایت اینتل و جستجوی مدل آن در سایت است. دقت داشته باشید که پردازنده‌هایی که برای لپ‌تاپ و دسکتاپ استفاده می‌شوند کمی متفاوت‌تر هستند.

پردازنده‌های Core i5

همانند پردازنده‌های Core i3 پردازنده‌های Core i5 هم معمولا 4 هسته CPU دارند و معمولا Hyper-Threading ندارند و در برخی مدل‌ها فقط Turbo Boost وجود دارد. این نوع CPUها تا 6مگ کش و حتی بیشتر دارند ولی Core i3 تا 4مگ کش دارد و البته نسل‌های بروزتر کش بالاتری دارند و چون مدل پردازنده‌ها زیاد است باید حتما در سایت سازنده مشخصات آن را چک کنیم.

کَش (Cache) چیست؟

کش حافظه‌ای است که برای دست‌یابی CPU به اطلاعات استفاده می‌شود و اطلاعات پرکاربرد را از RAM می‌گیرد و در خود ذخیره می‌کند. هر چقدر CPU کش بالاتری داشته باشد اطلاعات بیشتری داخل آن ذخیره می‌شود و در اختیار CPU قرار داده می‌شود. در نتیجه مراجعه CPU به RAM کمتر می‌شود و همین‌طور RAM هم به هارددیسک کمتر مراجعه می‌کند و نتیجه این فرآیند افزایش سرعت CPU می‌شود چون نیازی به انتظار برای دریافت اطلاعات از حافظه‌های کندتر ندارد. هر چقدر حافظه به CPU نزدیک‌تر باشد طبیعتا گرانقیمت‌تر هم هست. در جدول زیر از لحاظ سرعت و قیمت حافظه‌ها مقایسه شده‌اند.

سلسله مراتب حافظه‌ها

پردازنده‌های Core i7

تفاوت پردازنده‌های Core i7 با پردازنده‌های قبلی برخورداری از ویژگی‌های کلیدی مانند Hyper-Threading و Turbo Boost است. و اینکه اکثر این پردازنده‌ها از 4 هسته برخوردار هستند و با داشتن تکنولوژی Hyper-Threading این هسته‌ها تبدیل به 8 عدد می‌شود. و با داشتن کش بالاتر این نوع CPUها یک سروگردن از دیگر پردازنده‌ها بالاتر است.

پردازنده‌های Core i9

آخرین نسخه از پردازنده‌های اینتل تا به امروز بوده است و در واقع قدرتمندترین آن‌هاست که در برخی مدل‌ها تا 20مگ کش و 10 تا هسته دارد که در واقع یک سرور است. نسل هشتم این پردازنده‌ها 12مگ کش و نسل دهم 20مگ کش دارد. مجهز به تکنولوژی Hyper-Threading، Turbo Boost و Thermal Velocity Boost است که تکنولوژی آخر بدون دستکاری و هیچ تنظیمی سرعت فرکانس و Clock Speed را تا 5.3 گیگاهرتز افزایش می‌دهد.

در واقع این پردازنده غول پردازنده‌هاست و خیلی گرانقیمت است و به عقیده من فقط برای پردازش‌های سنگین گرافیکی و مجازی‌سازی و گیمینگ مناسب است و نباید از آن برای وب‌گردی استفاده کرد. 😉

مقایسه کلی پردازنده‌ها (CPU) برای خرید لپ‌تاپ و کامپیوتر

  1. پردازنده Core i3: ضعیف‌ترین پردازنده
  2. Core i5: میان رده و مناسب برای کارهای روزمره
  3. پردازنده Core i7: قوی و مناسب برای گیمینگ و مجازی سازی و گرافیک
  4. Core i9: قدرتمندترین و بسیار گرانقیمت

روش دست‌یابی به اطلاعات پردازنده‌ها در سایت اینتل

کافیست وارد سایت ark.intel.com شوید و طبق تصویر مراحل را پی بگیرید چون سایت دامین اصلی اینتل فیلتر است و گزینه Processors را انتخاب کنید.

انتخاب پردازنده در سایت اینتل
راهنمای انتخاب CPU

مانند تصویر زیر Intel core Processor را انتخاب کنید.

انتخاب پردازنده‌های دسکتاپ
راهنمای انتخاب CPU یا پردازنده

مانند تصویر زیر نسل و نوع پردازنده را انتخاب کنید.

انتخاب نسل و نوع پردازنده
راهنمای انتخاب CPU یا پردازنده

همان‌طور که در تصویر می‌بینید در این بخش باید مدل پردازنده را انتخاب کنید.

انتخاب و بررسی پردازنده در سایت اینتل
راهنمای انتخاب CPU یا پردازنده

و در نهایت در بخش Advanced Technologies می‌توان مشخصات کلیدی و این‌که از چه تکنولوژی پشتیبانی می‌کند را مشاهده کرد. البته در بخش‌های دیگر تعدا هسته ، کش و غیره مشخص شده است.

تکنولوژی‌های پردازنده
راهنمای انتخاب CPU یا پردازنده

در تصویر زیر تکنولوژی‌هایی که CPU پشتیبانی می‌کند مشخص است. در تصویر مشخص است که از تکنولوژی Turbo Boost و Hyper Threading بهره می‌برد.

تکنولوژی‌های پردازنده
راهنمای انتخاب CPU یا پردازنده

به همین راحتی قبل از خرید یا در حین خرید می‌توان اطلاعات دقیقی از نوع پردازنده بدست آورد.

معنی اعداد نوشته شده در پردازنده‌های اینتل چیست؟

مفهوم اعداد در پردازنده‌های اینتل

از سمت چپ به راست، اولین عدد که در تصویر i7 است مشخص کننده سری پردازنده است و عدد بعدی نشان‌دهنده نسل پردازنده، اعداد بعدی SKU Number هستند که مشخص کننده توان پردازشی پردازنده است و هر چقدر بالاتر باشد قدرت پردازش بیشتر است و حروف انتهایی میزان انرژی مصرفی را مشخص می‌کند.

برای مثال حرف U نماد کم‌مصرف بودن و حرف K نشان‌دهنده نسخه قدرتمند Unlock که می‌توان آن را اُورکلاک کرد. Q به معنای 4 هسته‌ای بودن و H به معنی پردازنده گرافیکی قدرتمند مناسب برای بازی و Y به معنی مصرف برق خیلی پایین می‌توان اشاره کرد. در جدول زیر که از سایت اینتل دریافت شده است تمامی مشخصات نوشته شده است.

پسوند حروف در پردازنده‌های اینتل
راهنمای انتخاب CPU یا پردازنده

امیدوارم تا این مرحله خسته نشده باشید چون برای خرید یک سیستم کامپیوتری و لپ‌تاپ که این روزها قیمت نجومی دارد باید کمی تامل کنید تا بهترین را انتخاب کنید. منتظر راهنمای خرید کامپیوتر در قسمت دوم باشید… 😀

منبع: بامادون | کپی و نشر مطلب با ذکر منبع و نام نویسنده بلامانع است.

این مقاله براتون مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار × یک =