سیستمعامل چیست؟ تفاوت اپلیکیشن و نرمافزار چیست؟ API چیست؟
سیستمعامل چیست؟ سیستمعامل یک نرمافزار است که وظیفه مدیریت کردن سختافزارها و نرمافزارهای روی یک کامپیوتر را بر عهده دارد. اصطلاحا به سیستمعامل OS هم میگویند که مخفف Operating System است. البته سیستمعامل فقط مختص به کامپیوترها و لپتاپها نیست، روی موبایلها و تبلتها هم سیستمعامل نصب شده است. به صورت خلاصه به ویندوز، IOS، اندروید، لینوکس و … سیستمعامل میگویند.
اگر نمیدانید منظور از سیستمعامل چیست؟ با ما همراه باشید تا مفهوم این اصطلاح پرکاربرد را متوجه شویم.
سیستمعامل چیست؟
سیستمعامل بوسیله رابطهایی با سختافزار ارتباط میگیرد که باعث میشود نرمافزارها بتوانند روی آن اجرا شوند. یک سیستمعامل مجموعهای از نرمافزارها روی یک دستگاه است که همه چیز را در کنار یکدیگر نگه میدارد. سیستمعامل با سختافزار یک دستگاه از طریق درایورها ارتباط برقرار میکند و از ماوس، کیبورد و وایفای گرفته تا هارددیسک و صفحه نمایش را کنترل و مدیریت میکند. قبلا در مورد درایور به طور مفصل صحبت کردیم.
به عبارت سادهتر سیستمعامل تمامی دستگاههای ورودی و خروجی را مدیریت و کنترل میکند و از درایورهای نوشته شده به وسیله تولیدکنندگان سختافزارها کمک میگیرد تا ارتباط بین سختافزارهای روی یک دستگاه را برقرار سازد و همچنین بتواند با دستگاههای دیگر ارتباط بگیرد. سیستمعامل شامل مجموعهای از نرمافزارها مانند سرویسها، Libraryها , APIهایی است که توسعهدهندگان نرمافزار میتوانند از آنها برای ایجاد یک نرمافزار که روی سیستمعامل اجرا شود، بهره ببرند.
بیشتر بخوانید: «تفاوت ویندوز 64بیتی با ویندوز 32بیتی چیست؟»
تفاوت اپلیکیشن و نرمافزار چیست؟
سیستمعامل خود به نوعی نرمافزار (Software) است و کارکرد آن برای ما قابل مشاهده و ملموس نیست. مثلا ما نمیتوانیم ببینیم یک نرمافزار چطوری در پسزمینه کار میکند. نکته مهم این است که نرمافزارها بستر را برای ایجاد اپلیکیشنها (Application) و اجرای آنها فراهم میکند. اپلیکیشنها قابل مشاهده هستند مانند Office یا انواع Playerها و فتوشاپ و… .
تفاوت اپلیکیشن و نرمافزار در این است که در واقع اپلیکیشنها همیشه یک نرمافزار هستند ولی الزامی وجود ندارد که یک نرمافزار اپلیکیشن باشد. به عبارت سادهتر نرمافزارها یکسری دستورالعمل هستند که به صورت مخفیانه و در پسزمینه اجرا میشوند. مانند سرویسهای درایور، که ما آنها را نمیبینیم که چطوری اجرا میشوند. برای اینکه دچار سردرگمی نشویم بهتر است به صورت System Software و Application Software از این عبارتها استفاده کنیم.
اپلیکیشنها بر اساس نیاز کاربر نصب میشوند اما نرمافزارها در هنگام نصب سیستمعامل نصب میشوند. کاربر اصلا نرمافزار را نمیبیند اما با اپلیکیشنها کار میکند. نرمافزارها به صورت مستقل میتوانند کار کنند اما اپلیکیشنها به نرمافزارها وابسته هستند. امیدوارم متوجه تفاوت اپلیکیشن و نرمافزار شده باشید.
API یا Application Programming Interface چیست؟
ما انسانها برای ارتباط با کامپیوتر از یک UI یا User Interface (رابط کاربری) استفاده میکنیم. مثلا برای کار با ویندوز از دسکتاپ استفاده میکنیم. API همان رابط کاربری است با این تفاوت که به جای انسان، یک سیستم قرار است از آن استفاده کند. به زبان سادهتر API چیزی مابین اپلیکیشن و نرمافزار است. به همین دلیل به آن واسط نرمافزاری هم میگویند. اگر متوجه نشدید API چیست؟ ادامه مطلب را بخوانید.
وقتی در واتساپ یک پیام ارسال میکنیم، در پشت صحنه این API است که آن را مدیریت میکند. مثال دیگر، وقتی با موبایل به اینترنت متصل میشوید و چیزی را جستجو میکنید، اپلیکیشن اطلاعات را دریافت و به سمت سرور میفرستد. سرور دادهها را دریافت و عملیات لازم را روی آن انجام میدهد و در نهایت پاسخ را به سمت کاربر ارسال میکند. اپلیکیشن این اطلاعات را تفسیر میکند و اطلاعات را به روشی که برای کاربر قابل خواندن باشد به نمایش در میآورند. تمام این اتفاقات از طریق API رخ میدهد. فکر کنم باز هم گنگ است. بذارید یک مثال از یک دنیای واقعی بزنیم.
فرض کنید در یک رستوران نشستهاید. منو را بررسی میکنید و غذای خود را انتخاب میکنید و به گارسون تحویل میدهید. گارسون سفارش شما را به آشپزخانه میرساند و غذای شما آماده میشود و از طریق گارسون دوباره به دست شما میرسد. اصلا برای شما مهم نیست که غذا چطوری پخته و آماده میشود (قطعا براتون مهمه ولی این یک مثال است). در این مثال گارسون نقش API و پیامرسان را ایفا میکرد و آشپزخانه نقش سیستم را بازی میکرد. در نهایت شما غذا را دریافت و میل میکنید. همراه با این غذا مفهوم API را هم متوجه شدید. نوش جان 🙂
بیشتر بدانید: «مقایسه نسخههای مختلف ویندوز 10»
سخن پایانی
در این مطلب با سیستمعامل آشنا شدیم و متوجه شدیم که منظور از سیستمعامل چیست و همچنین تفاوت اپلیکیشن و نرمافزار را که دو اصطلاح پرکاربرد هستند را متوجه شدیم. نرمافزار در پسزمینه کار میکند. اما اپلیکیشن برای کاربر قابل مشاهده است. API چیست؟ چیزی بین Application و Software است که وظیفه دارد این دو را به هم ارتباط بدهد. امیدوارم مورد توجه شما قرار گرفته باشد. با بامادون هر چیزی را بهتر بدون و ما را به دیگران هم معرفی کنید.
منبع: بامادون | کپی و نشر مطلب با ذکر منبع و نام نویسنده بلامانع است.